מידי שנה מתגלות, בעיקר בשווקים, צנצנות דבש שלא עומדות בדרישות התקן הישראלי. דבש מזויף הוא מוצר תעשייתי עשוי סוכרים, קרמל וצבעי מאכל ואינו בריא.
דבש תקני הוא מוצר טבעי שלא צריך להכיל חומרים משמרים או מיצבים למיניהם, לכן יש חשיבות רבה כי הרכיבים שלו יעמדו בדרישות התקן כך שהצרכן ירכוש דבש איכותי, מפוקח וטהור.
דבש בעל תו תקן נמצא בפיקוח שוטף של מכון התקנים הישראלי ועובר בדיקות מקיפות במעבדות מכון התקנים המוודאות כדי להבטיח שהוא דבש טבעי, ללא תוספות סוכרים ותוספות מלאכותיות אחרות. נציגי המכון מוודאים כי הדבש נאגר על ידי הדבורים מצוף הפרחים ולא נעשו בו שינויים בתהליך שעלול לפגוע באיכותו.
הנה חלק מן הבדיקות שעורך מכון התקנים לאיכות הדבש:
- תכולת המים בדבש – כמות המים המותרת היא עד 20%. מעבר לכמות זו יכולה להיווצר תסיסה שתכיל חיידקים, מה שיפגום באיכות הדבש.
- בדיקת סוכרים – הפרמטרים של הסוכרים נבדקים כדי לגלות אם נוספו סוכרים ממקור חיצוני ולא מהדבש עצמו.
- מרקם הדבש – בדיקת המרקם צריכה להצביע על כך שהוא אחיד, ללא קצף, לכלוך או עובש.
- תנאי אחסון – מוודאים כי הדבש אוחסן במקום מוצל והרחק ממקור חום.
כדי להימנע מרכישת דבש שאינו תקני. הצרכן חייב לוודא כי על גבי האריזה ישנו סימון של שם האורז, כתובתו, תאריך האריזה מסומן בגלוי (יום, חודש ושנה) ותאריך תפוגה המסומן במילים "עדיף להשתמש לפני…".
אם מחירו של הדבש נמוך באופן משמעותי, הדבר עלול להעיד על זיוף הדבש או שמירתו בתנאים לא נאותים הפוגעים באיכותו.