בדיקת מהירות גלישה באינטרנט – כך תוכלו לבדוק מהי מהירות האינטרנט במחשב או בסמארטפון

מרגישים שהאינטרנט שלכם חלש או שאתם רוצים לשדרג אותו? לפני שתעשו זאת, כדאי לערוך בדיקת מהירות גלישה באינטרנט במחשב או בטלפון הסלולרי. יש כמה כלים טובים לבדיקה.

המדריך המלא שלנו עוזר לכם להבין הכל בנושא כולל כלים לבדיקה בחינם.

מהי בדיקת מהירות גלישה באינטרנט?

כולנו משתמשים באינטרנט בין אם במחשב, בטלוויזיה, בסמארטפונים או אפילו במגוון מוצרי בית חכם. אבל האם מהירות האינטרנט שלנו מספיקה? האם חברות ספקי תקשורת אינטרנט נותנים לנו את המהירות הנכונה והטובה ביותר לנו?

בדיקת מהירות גלישה באינטרנט היא שיטה בה אנחנו יכולים לבדוק האם אנחנו מקבלים את מהירות הגלישה באינטרנט כפי שהובטחה לנו וכפי שאנחנו משלמים עבורה. בין אם מדובר על אינטרנט ביתי, אינטרנט סיבים אופטיים או אפילו אינטרנט סלולרי 4G או 5G.

דרך אגב, חשוב לומר שמהירות הגלישה נמדדת באמצעות מגה ביט לשנייה (Megabit per second – Mbps) ולא מגה בייט לשנייה (Megabyte per second). כאשר הקשר בינהם הוא המשווה 1 בייט שווה ל-8 ביט. כלומר, נהוג לומר יש לי מהירות 80 מגה ביט.

מה צריך לבדוק במהירות גלישה?

כאשר אתם עושים בדיקת מהירות גלישה של האינטרנט שלכם, חשוב להכיר כמה מושגים:

1. מהירות הורדה (Download)

מהירות הורדת נתונים (Download) היא למעשה מהירות האינטרנט שלכם כאשר אתם מורידים תוכן או קבצים – לטלפון או למחשב שלכם. בין אם מדובר על תמונות, סרטונים, מסמכים או קבצים אחרים.

אבל לא רק זה. למעשה בכל פעם שאתם גולשים באינטרנט, אתם מורידים נתונים כדי לצפות או לראות אותם – גם אם הם לא הורדו למחשב או לטלפון שלכם. לדוגמה: אם אתם צופים בסרטונים לצפייה ישירה, תוכלו לראות שנגן הוידאו טוען את הסרטון באמצעות קו מיוחד. הטעינה הזו היא למעשה הורדה של הנתון.

כנ"ל אם אתם גולשים באתרי חדשות לדוגמה, ואתם רואים שם תמונות, כאשר התמונה נטענת, למעשה זו גם סוג של הורדה.

מהירות הורדת נתונים חשובה כי היא משפיעה על חווית הגלישה שלכם ולכן זוהי המהירות למעשה כאשר אתם קונים חבילת תשתית+ספק. ככל שהמהירות הזו גדולה יותר, כך הסרטון/התמונה ייטענו מהר יותר.

2. מהירות העלאה (Upload)

מהירות העלאת נתונים (Upload) היא המהירות השנייה החשובה והמשלימה למהירות הורדה. מהירות העלאה היא המהירות כאשר אתם מעלים תוכן לאינטרנט כמו תמונות, סרטונים, מסמכים וכדומה.

אבל לא רק זה. גם כאשר אתם מוסיפים סרטונים בשידור חי/ישיר (לייב). חשובה מהירות העלאה.

מהירות העלאת נתונים משפיעה גם על חווית הגלישה שלכם. ככל שהיא תהיה גדולה יותר, כך הסרטון/התמונה יועלו מהר יותר.

3. פינג (PING)

פינג (PING) הוא זמן שהייה, כלומר העיכוב התקשורתי בין מחשבים. כלומר מהירות החיבור להתחלת פעולה של העלאה או הורדה. ככל שהמספר נמוך יותר, כך זמן שהייה נמוך יותר וחווית הגלישה טובה יותר.

4. סטיית ג'יטר (Jitter)

סטיית ג'יטר (Jitter) היא הריצוד, כלומר מקרה קפיצות ואי יציבות בגלישה האינטרנט. במילים אחרות, עד כמה מהירות הגלישה שלכם היא יציבה ואין קפיצות של מהירות גבוהה לנמוכה וחזרה. ככל שהמספר נמוך יותר, כך המהירות יותר יציבה.

5. מיקום שרת (Server Location)

מיקום שרת (Server Location) היא המיקום שרת חברת התקשורת שלכם. ככל שהשרת קרוב יותר לבית שלכם או למשרד, כך יש יותר סיכוי שמהירות האינטרנט שלכם תהיה קרובה יותר למהירות עבורה אתם משלמים את שירותי האינטרנט.

6. נפח גלישה

נפח גלישה (בדרך כלל מיועד לאינטרנט סלולרי) הוא בעצם סך השימוש שלכם באינטרנט. המספר מסכם את סך ההורדה והטעינה של כל הקבצים והמדיה בעת גלישה באינטרנט. ככל שהנפח גדול יותר, כך יש לכם יותר אפשרות שימושב אינטרנט לקריאה, צפייה והאזנה של תכנים.

איך לבדוק מהירות גלישה באינטרנט?

יש כמה כלים ושיטות לבדוק זאת. הנה כולם.

1. הכלי שלנו בשיתוף Speed Test

זה הכלי שלנו בשיתוף חברת Speed Test. תוכלו לבדוק את מהירות הגלישה שלכם באינטרנט בצורה אמינה, אובייקטיבית ונייטרלית.

2. כלים נוספים לבדיקה

הנה עוד כלים:

  • אתר Speed Test (ספיד טסט) – הוא האתר הנפוץ ביותר לבדיקת מהירות אינטרנט. כמו הכלי שלנו מקודם, תוכלו לגשת אליו גם בקישור זה.
  • אתר CloudFlare (קלאודפלייר) – אתר של חברה לשירותי אינטרנט המאפשר לכם גם לבדוק מהירות גלישה. תוכלו לגשת אליו בקישור זה.
  • אתר FAST (פאסט) – אתר המופעל על ידי נטפליקס לבדיקת מהירות. לא חייב להיות לקוח של Netflix והוא לא בהכרח מיועד לטלוויזיה, ותוכלו לגשת אליו בקישור זה.
  • אתר Google Fiber (גוגל פייבר) – בעבר היה שם כלי עצמאי, כיום הוא מופעל על ידי אתר Speed Test כמו הכלי שלנו. תוכלו לגשת אליו בקישור זה.
  • אתר OpenSpeedTest – עוד אתר לבדיקה של מהירות אינטרנט. תוכלו לגשת אליו בקישור זה.
  • אתר nPerf – אתר נוסף בו ניתן לבדוק. תוכלו לגשת אליו בקישור זה.

3. אתרים של חברות התקשורת

חשוב לציין שכדאי לערוך בדיקת מהירות גלישה באחד הכלים מקודם, כדי לקבל תוצאה אמינה ונכונה יותר. אבל אם בכל זאת אתם רוצים לבדוק, אז אפשר לבדוק גם אצל חברות התקשורת השונות.

סיבות לגלישה איטית ופתרונות

יש כמה סיבות למה הגלישה שלכם באינטרנט היא איטית ויש מה לעשות:

1. נתב / ראוטר / מודם

אחת הבעיות שיכולות לקרות קשורה לנתב שלכם (ראוטר, מודם). ניתן לבדוק האם המהירות במכשירים אחרים טובה או לא. אם האינטרנט איטי וחלש בכל המכשירים, כדאי לבדוק שהנתב לא נמצא רחוק ואין עצמים המסתירים אותו. אפשרות נוספת היא אתחול מחדש, כיבוי והדלקה יכולים לעזור.

לבסוף, אם זה לא עוזר, ייתכן כי הנתב ישן וכדאי לשדרג אותו. ניתן לקנות במגוון אתרים כדוגמת KSP, לאסטפרייס וכדומה.

2. תשתית/ספק אינטרנט

יש אזורים שונים בישראל בהם מהירויות גלישה שונות בגלל מיקומי תשתית האינטרנט ורוב הפס הקיים באותו מקום. בין אם מדובר על תשתית רגילה הישנה או התשתית המתקדמת של סיבים אופטיים. במקרה של בעיות כאלו, אפשר לשקול מעבר לחברת תשתית אינטרנט אחרת.

בעיה נוספת היא ספק האינטרנט, זה שמעביר את המידע על התשתית. כאשר המהירות חלשה, ניתן לשקול מעבר לספק אינטרנט אחר.

3. מחשב או טלפון חלש

לעיתים הבעיה לא בהכרח באינטרנט עצמו אלא במכשיר. ייתכן כי מדובר על מחשב, טלפון או טלוויזיה חלשים ובכך איכות האינטרנט שלכם נפגעת. למשל מעבד חלש, עומס יתר וכדומה. במקרה כזה, ניתן לשקול קנייה של מכשיר חדש.

4. דפדפן אינטרנט

דפדפן אינטרנט הוא התוכנה או האפליקציה דרכה גולשים ברשת האינטרנט. יש מגוון דפדפנים שאפשר להשתמש בהם כדי לבדוק את חווית הגלישה. אם הדפדפן שלכם חלש, אפשר להוריד אחר כדי לבדוק כדוגמת גוגל כרום, מיקרוסופט אדג', אופרה, מוזילה פיירפוקס, אפל ספארי וכדומה.

בו בזמן, אם אתם גולשים ויש הרבה חלוניות פתוחות אצלכם, כדאי לסגור אותם, על מנת לשפר את ביצועי המהירות והדפדפן.

5. אתר או אפליקציה

בעיה נוספת שיכולה להיות היא בעצם האתר או האפליקציה בה אתם גולשים ומשתמשים. אם קרה לכם לא פעם שאמרו "האתר קרס", אז זה בדיוק המקרה. מצב שבו אתר האינטרנט מאוחסן בחברת אחסון חלשה ולא מספיקה. דבר שגורם לכך שהאתר בו אתם גולשים הוא איטי. איך הרבה מה לעשות במקרה כזה, אלא אם תפנו לבעל האתר כדי לומר לו במטרה שישדרג את ספק האחסון שלו.